Hoogwaardige kwaliteit
Volledige ontzorging
Advies op maat

Salderingsregeling: Wat betekent het voor jouw zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen of denk je eraan om ze aan te schaffen? Dan is het goed om te weten hoe de salderingsregeling werkt. Dit systeem heeft lange tijd bijgedragen aan de populariteit van zonnepanelen, maar er staan veranderingen op stapel. Wat betekent dit voor jouw situatie? We leggen het je uit!

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een regeling van de overheid die ervoor zorgt dat je de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet mag verrekenen met de stroom die je verbruikt. Dit betekent dat je een eerlijke prijs krijgt voor de energie die je zelf opwekt en niet direct gebruikt.
Hoe werkt salderen in de praktijk?
  • Overdag wekken je zonnepanelen stroom op, die je direct gebruikt voor je apparaten.
  • De overtollige stroom die je niet meteen verbruikt, wordt teruggeleverd aan het net.
  • In de avond en op donkere dagen gebruik je stroom van het net.
  • Dankzij de salderingsregeling wordt de teruggeleverde stroom verrekend met de afgenomen stroom op je jaarafrekening.

Wat verandert er in de salderingsregeling?

De Nederlandse overheid wil de regeling de komende jaren afbouwen. Dit betekent dat je stap voor stap minder mag salderen en uiteindelijk alleen nog een vergoeding ontvangt voor de stroom die je teruglevert aan het net. De exacte afbouwplannen wijzigen nog, maar op dit moment is het plan om de salderingsregeling gefaseerd af te bouwen tot 2031.
Wat betekent dit voor jou?

Je ontvangt een lagere vergoeding voor teruggeleverde stroom.

Het wordt aantrekkelijker om je zelf opgewekte stroom direct te gebruiken, bijvoorbeeld door overdag te wassen of een thuisbatterij te installeren.

Ondanks de afbouw van de regeling blijft investeren in zonnepanelen interessant, vooral als je je energieverbruik slim aanpast.

Bron: Zonnefabriek

Hoe kun je slim inspelen op deze veranderingen?

Zet je wasmachine, droger of vaatwasser aan op momenten dat je panelen veel energie opwekken. Gebruik eventueel timers of slimme stekkers om dit automatisch te regelen.

Zo sla je overtollige energie op om later te gebruiken, bijvoorbeeld in de avond wanneer je zonnepanelen geen stroom opwekken.

Denk bijvoorbeeld aan een elektrische boiler of warmtepomp die overdag wordt ingeschakeld om warmte op te slaan voor later gebruik.

Met een energiebeheersysteem kun je je verbruik optimaliseren en je opgewekte stroom zo efficiënt mogelijk inzetten.

Zelfs met de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen een rendabele investering. De aanschafkosten zijn lager dan ooit en je bespaart direct op je energierekening.

Dé totaal verduurzamer,
maar dan écht

Bij DuurzaamXL krijg je een compleet verduurzamingspakket: van advies en installatie tot service en financiering. Wij zorgen voor een efficiënte aanpak, zodat jij bespaart op energie en klaar bent voor de toekomst.
  • Offerte binnen recordtijd, binnen 24 uur op maat
  • Kennis én toegang tot de financiele sector
  • Volledige ontzorging

Ontvang gratis een offerte

Eenvoudig, snel en zonder verplichtingen