Hoogwaardige kwaliteit
Volledige ontzorging
Advies op maat

☀️ Hoe rendabel zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn nu populairder dan ooit, en dat is niet zonder reden. Met de stijgende energieprijzen en een groeiende focus op duurzaamheid is investeren in zonnepanelen een slimme en toekomstbestendige keuze. Maar hoe rendabel zijn ze eigenlijk? Wat is de terugverdientijd, en hoe haal je het maximale rendement uit je installatie? We leggen het je uit.

Wat bepaalt de rendabiliteit van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van meerdere factoren

De hoeveelheid opgewekte stroom hangt af van het aantal panelen, de oriëntatie van je dak en de weersomstandigheden. Een installatie van 10 zonnepanelen levert gemiddeld 3.960 kWh per jaar op, wat resulteert in een jaarlijkse besparing van ongeveer €1.096, uitgaande van een kWh-prijs van 27 cent

Hoe hoger de elektriciteitsprijs, hoe sneller je de investering terugverdient. De salderingsregeling, die het mogelijk maakt om teruggeleverde stroom te verrekenen met verbruikte stroom, blijft tot eind 2026 ongewijzigd. Vanaf 2027 wordt deze regeling waarschijnlijk afgebouwd, wat invloed kan hebben op de terugverdientijd.

Het rendement is het hoogst als je de opgewekte stroom direct gebruikt. Dit verlaagt je energiekosten en maakt je minder afhankelijk van veranderingen in de salderingsregeling. Het installeren van een thuisbatterij kan helpen om meer van je eigen opgewekte energie te gebruiken.

Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee, terwijl de omvormer na 10 tot 15 jaar vervangen moet worden. Goed onderhoud verlengt de levensduur en verhoogt het rendement.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen in 2025 ligt tussen de 5 en 8 jaar, maar door de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2027 kan dit oplopen tot 14 tot 17 jaar. Geen paniek. Zonnepanelen worden slimmer, batterijen goedkoper en jij blijft de baas over je energierekening. Wil je maximaal rendement halen? Hieronder lees je hoe je dat fixt.el zijn zonnepanelen?

Plan het gebruik van grote apparaten zoals een warmtepomp, airco of elektrische boiler overdag, zodat je zelfvoorzienend bent. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld draaien op de momenten dat je zonnepanelen de meeste energie opwekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het net.

Hiermee sla je overtollige zonne-energie op en gebruik je deze op momenten dat de zon niet schijnt.

Hiermee profiteer je van goedkopere stroomtarieven op momenten dat er een overschot aan zonne-energie is.

Dé totaal verduurzamer,
maar dan écht

Bij DuurzaamXL krijg je een compleet verduurzamingspakket: van advies en installatie tot service en financiering. Wij zorgen voor een efficiënte aanpak, zodat jij bespaart op energie en klaar bent voor de toekomst.
  • Offerte binnen recordtijd, binnen 24 uur op maat
  • Kennis én toegang tot de financiele sector
  • Volledige ontzorging

Ontvang gratis een offerte

Eenvoudig, snel en zonder verplichtingen